Egynyári növények

Ha egész nyáron át tartó virágözönt szeretne akkor egynyári növényt ültessen. Balkon és általános virágföldbe ültethetjük a növényeket, az ültetéskor érdemes a földbe hosszú hatású műtrágyát keverni.
Az egynyári növényekről általánosságban elmondható, hogy magas tápanyagigényű növények. A hosszantartó folyamatos virágzáshoz virágzásfokozó műtrágyát használjunk. A virágzásfokozó tápszerek magasabb kálium és foszfor tartalmúak. A megfelelő vízellátásról gondoskodjunk, az ampolnás növények esetében a nyári nagy melegben akár napi kétszeri öntözés is szükséges lehet. A növények kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy milyen a hely, ahol a növények lesznek: napos, félárnyékos, árnyékos. Ha rosszul választjuk ki a növényeket, akkor megéghetnek és vontatottan fejlődnek, nem hoznak megfelelő mennyiségű virágot.

Egynyári virágfoltok mérete

A teljes terület minimálisan egy négyzetméter lehet, mivel az ennél kisebb terület szintén elvész, nem érvényesül. Itt kell megemlíteni a szolitereket. Egy-egy feltűnő, megfelelő méretű virágos növény valójában akkor érvényesül, ha kisebb csoportba ültetjük. Ilyen például az egy muskátli, öt paprikavirág kiültetése. A virágfoltok ajánlott minimális szélessége 30-40 cm. Az ennél kisebb ültetések már nem látszanának.

Tarka egynyári ágyások

Az egyöntetű kiültetés kiskertbe nem való. A hatás kellemes, ha több faj, fajta kerül egymás mellé. Egyöntetű paprikavirág csík ültetése helyett létesítsünk benne fehér petúnia vagy sárga büdöske foltokat.

Egynyári virágok vegyes ültetésével az ún. milflőr-ágyat hozzunk létre. Egy négyzetméteres területen belül akár 15 féle színnel is lehet játszani. Ezek a perzsaszőnyeg szerű virágfoltok. A folt kialakításánál páratlan számú növényekkel kell dolgozni. A szőnyegminták kialakításához azonos magasságú növényekkel dolgozunk.

Egynyári virágok hideg és meleg színei

A piros, a narancs, és a sárga színcsaládok meleghez kapcsolódó képeket hívnak elő bennünk, a melegség érzetét keltik. Tüzes, napsütéses hangulatot ébresztenek. Energiával töltenek fel. A hűvös kék, zöld és lila színekről idillikus táj, vagy egy tenger melletti nyaralás jut eszünkbe. Nyugalmat, békességet sugallnak, segítik a koncentrációt.

A tarka virágfoltokban a hideg és a meleg színeket kombináljuk. Így kombinálhatjuk a kék bojtocskát (hideg színcsalád) és a sárga büdöskét (meleg színcsalád). Minden színnek vannak hűvös (kékes alapú), és melegebb (sárgás alapú) tónusai. Ezeket is variálhatjuk egy ágyásban. Árnyékban inkább meleg színeket, napon a hideg színeket részesítsük előnyben. Így az árnyékos területek melegebb, a naposabb területek üdébb hatást váltanak ki. A fehér Jolly Joker szín, hiszen mindkét színcsaláddal kombinálható.

Egynyári virágfoltok játékossága

A franciakertek jellegzetes virágos ágyásai szalagágyások. A franciakertek kivételével előnyben részesülnek a természet közeli hatású mozgalmas, nem geometrikus formák.

A szabályos és szabálytalan formák váltakozása tovább növeli a játékosság lehetőségét. A szabályos foltok nem feltétlenül szalagot, téglalapot vagy négyzetet jelentenek, hanem háromszöget, ötszöget stb. Sokszor a virágágyás egyik része a járdaszegélyhez igazodik, de a többi része már szabálytalan. Mindez a törekvés egybecseng a manapság oly divatos feng-shui irányzattal, amely a hullámzó vonalvezetést pozitív hatásait hangsúlyozza. A játékosság tovább fokozható, ha három dimenzióban valósítjuk meg. Izgalmasak a gömb – piramis- gömb – nyújtott – gömb – elterülő foltok váltakozása.

Hová helyezzük az egynyári növényeinket?

A virágfoltok nyilván a kert hangsúlyos részét képezik. A kertben egy vagy több virágfolt is létesíthető. Sokszor az egyikből a másikba jól át lehet látni, ha például csak alacsony növésű mahónia és füves tér választja el őket egymástól. Ugyanakkor ha a mahónia mögé például bangita kerül, akkor mutatós határolóhoz jutunk, amely jól takar. Ugyanez vonatkozik a szomszéd telekre való átláthatóság esetén is. Szép, összefüggő területnek tűnik, ha a határolók alacsonyak, és fölötte átláthatunk a szomszéd kertjébe. Ha lejtős a terület, a lejtő harmadában létesített pihenőhelyről szép látvány nyílhat a kerti virágokra.