Évelők, örökzöldek

Évelő növénynek azokat a lágyszárúakat szoktuk nevezni, amik hosszú ideig élnek és termésérés után a föld feletti száruk elpusztul, viszont mindig van földbeli száruk (gyöktörzs, hagyma, hagymagumó, gumó), vagy vastag gyökerük, ami áttelel.

Évelő kerti virágok az évelőágy, sziklakert, balkonládák és a fűszerkertek növényei. Az évelő virágokhajlamosak télen lombjukat veszíteni és tavasszal hajtanak ki újra. Az évelő virágok egyszerűbben gondozhatók az egynyári virágoknál, egyszerű ápolási munkkat, karbantartást igényelnek.

Az évelő növények lehetnek alacsony méretűek, sziklakerti évelők, a talajon kúszók, szőnyeget alkotók, talajtakaró évelő, magas növekedésűek, évelőágyi évelők, díszfüvek, lomjukkal és virágokkal díszítők pl. árnyékliliomoksásliliomok, vagy a konyhakert kiegészítői – fűszernövények. Az évelő kertet csak egyszer kell ültetni.

Tavasszal az elsők között hoznak virágot a kert növényei közül. Már februárban megjelenik az első téltemető, hóvirág és krókusz. Nyáron követik őket a pompás évelők. Az őszi időszak a karcsú fűfélék és az évelő őszirózsa fénykora, télen a magszóró növények díszítik a kertet. Az évelő növények egy része örökzöld, többségük azonban ősszel elhullajtja leveleit és a talajban vészeli át a hideg téli időjárást, hogy tavasszal aztán új hajtásokkal keltse életre a kertet. Az évelő növények virágpompája egész évben a kert éke.