7 gondozási tipp orchideákhoz

orchidea- növényápolás

Sokan inkább nem tartanak orchideát az otthonukban, mert úgy gondolják, úgyis tönkremegy, kirohad vagy kiszárad, vagy egyébként sem hoz virágot azt követően, hogy az elsőt elhullajtotta. Nos, az orchideát gondozni egyáltalán nem olyan problémás, mint hinnéd. Tippjeink megtartásával a te növényed is csodás virágokat növeszt egész évben.

1 tipp: átlátszó műanyag cserépbe ültesd az orchideát

Az orchidea szereti az öntözést, de azt nem viseli, ha folyamatosan áll a vízben. Éppen ezért teljesen fölösleges átültetni az eredetileg lyukacsos műanyag cseréből, amelyben vásároltad, mert abban érzi magát a legjobban. Nem zavarja a szűkös hely sem, sőt kifejezetten azt szereti, ha “nyomoroghat”. Ne ültesd kaspóba, amelyből a víz nem tud eltávozni, mert az orchidea nagy valószínűséggel nagyon gyorsan tönkremegy. A műanyag cserépben élő növényt ugyanakkor állíthatod kaspóba.

Az orchidea jól érzi magát a műanyag lyukacsos cserépben
AZ ORCHIDEA JÓL ÉRZI MAGÁT A LYUKACSOS MŰANYAG CSERÉPBEN

2. tipp: fakéregből összeállított föld az ideális az orchidea számára

A növényt csak és kizárólag fakérgekből speciálisan összeállított orchideaföldbe szabad ültetni. Hagyományos virágföldbe helyezve hamar megfullad. A fákon élősködő növény számára nincs szükség virágföldre, a laza, lyukacsos szerkezetű fakérget szereti.

3. tipp: gyökereit minden irányba növesztheti

Az orchidea természetes állapotában gyökerei szabadon nőhetnek bármilyen irányban és bármilyen hosszan. Ne ijedj meg, ha kilógnak a cserépből. Az elszáradt gyökereket ugyanakkor célszerű mindenkor eltávolítani.

4. tipp: az elszáradt virágok szárait középen vágd vissza

Ahhoz, hogy virágot tudjon nevelni, az orchidea gondozása során fontos szempont, hogy elszáradt szárait soha ne a töve közelében csippentsd le, hanem nagyjából a szár felénél, amit a pici csipesszel rögzíts a karóhoz. Amikor néhány hét múlva teljesen leszárad, eltávolíthatod a növényről.

Nem mindegy, hol vágod el az elszáradt virágok szárait
NEM MINDEGY, HOL VÁGOD EL AZ ELSZÁRADT VIRÁGOK SZÁRÁT

5. tipp: az orchideát szaporíthatod

Az orchideát nem szükséges nagyobb cserépbe ültetni. Ugyanakkor, ha túlzottan terebélyesedik, a tövet elválaszthatod, és a leválasztott újat átültetheted egy másik cserépbe. Ehhez emeld ki a cserépből a növényt, majd éles késsel vágd le a túlnőtt részt a tövéből a gyökerekkel együtt. Az orchidea gyakrabban és nagyobb szirmokat hajtat, ha nem engeded túlzottan nagyra nőni.

6. tipp: az orchideáknak nem mindegy a lakás hőmérséklete és páratartalma

Vajon milyen hőmérsékletű helyiségben érzi igazán jól magát az orchidea? Nos, sem a túl meleget, sem a túl hideget nem kedveli. Az ideális hőmérséklet 20-25 Celsius fok közötti, de semmi esetre sem ajánlott 16 foknál hűvösebb helyen tárolnod a növényt. És bizony nem mindegy a levegő páratartalma sem. A megfelelő párát előidézheted a számára, ha a cserepet kavicsokkal kirakott alátétre helyezed, a kavicsokra pedig vizet öntesz.

7. tipp: az orchidea szereti a fényt

Az orchidea leginkább az ablak előtt vagy a párkányon érzi jól magát, ahol általában a nap első felében éri a fény a legintenzívebben, délutánra kevesebbel is beéri.