Növények tápanyagellátása

Növények tápanyagellátása

A szobanövények a virágcserépben zártan élnek, a fejlődésükhöz szükséges táplálékot nekünk kell biztosítanunk számukra. De mire is van szükségük, és hogyan adhatjuk mindezt meg nekik?

A szobanövények a többi élőlényhez hasonlóan fejlődnek. E folyamathoz nemcsak vízre, fényre és levegőre, de táplálékra is szükségük van. A rendszeres táplálás éppolyan lényeges, mint a rendszeres öntözés, hiszen a szobanövényeket tulajdonképpen a virágcserép fogságában tartjuk, a húsevő növények kivételével, a szükséges táplálék tekintetében ránk vannak utalva.

A megfelelő tápanyag-utánpótlást hosszan tartó virágzással, egészséges és szépen fejlődő levelekkel hálálják meg.

Mivel táplálkoznak a növények?

A növények tápláléka egyszerűen a következőkből áll: nitrogén, foszfor és kálium – vagy más néven makroelemek, amelyek különböző „nyom” vagy „mikro” elemekkel egészülnek ki. A növényi a fejlődéshez és növekedéshez valamennyiükre szükség van. A boltokban beszerezhető legtöbb általános szobanövény-tápban gondosan beállítják a különböző tápanyagok sokféle növény számára megfelelő egyensúlyát. Az egyes makro-tápanyagok százalékos arányát általában feltüntetik a növényi tápot tartalmazó dobozon vagy üvegen. Külön készítmények kaphatók egyéni tápanyagigényű növények, mint például az afrikai ibolyák, orchideák és kaktuszok számára.

Szobanövényeink jobban virulnak a rendszeres tápoldatozás után

Miért fontos a tápanyag utánpótlás?

A szobanövények a földből veszik fel a tápanyagot a virágzáshoz és a növekedéshez, azonban egy idő után a föld tápanyagtartalma kimerül. Ezt a tápanyagmennyiséget nekünk kell pótolni. A tápanyagok közül, a nitrogén, a foszfor, a kálium és a magnézium a legfontosabb, kisebb mennyiségben azonban nyomelemekre is szükség van, ilyen nyomelemek a vas, a réz, a cink, a mangán, a bór és a molibdén.

A Geránium nagyon meghálája a gondoskodást

Milyen a jó trágya?

A jó minőségű trágya megfelelő arányban tartalmazza az alaptápanyagokat és nyomelemeket is, adagolásuk azonban nem azonos. A virágzást elősegítő trágyákban nagyobb mennyiségben kerül foszfor és kálium, míg a növekedést serkentőkben a nitrogén hangsúlyosabb.
Trágyázó szereket, különböző formákban juttathatunk a földbe. Használhatunk tápanyag-rudacskákat, amelyeket a földbe kell dugni, valamint folyékony tápoldatokat, az öntözővízbe keverve.

A balkonnövények is igénylik a tápanyag utánpótlást.

Mire figyeljünk oda a tápoldatozáskor?

Mindig tartsuk be az adagolási útmutatót, a keverékünk inkább legyen hígabb, mint tömény. Az orchideák és a páfrányok az átlagosnál is hígabb oldatot kedvelik. Az adagoláson, és a gyakoriságon túl, a másik lényeges dolog, amire figyelnünk kell, hogy a szobanövények tápanyag igénye, az év egyes időszakaiban más és más. Télen a nyugalmi időszakban a növények többsége nem igényel tápoldatozást, míg tavasztól-őszig, amikor növekednek igen.
Persze akadnak kivételek is, mint pl. a karácsonyi kaktusz, így az előbbieket tekintsük iránymutatónak, és járjunk utána, hogy saját szobanövényeinknek mikor van a nyugalmi, és mikor a növekedési időszaka.