Virágok amit érdemes elkerülniük az allergiásoknak

Virágok amit érdemes elkerülniük az allergiásoknak

Flowers are a mixed blessing, for allergy sufferers. They may be beautiful to behold, but many come with irritating pollen that can trigger itchy eyes, runny noses, and general miserableness. Fortunately not all flowers trigger allergies. It seems the more hybridized the plant, the less likely it will have a high level of pollen and the less irritating it will be. But there are still plenty of old-fashioned, high pollen flowers being grown. Thank goodness, or bees and other pollinators would be going hungry.

It is not usually the showiest flowers that cause allergies, although some do. Large, brightly colored flowers tend to be magnets for bees and other pollinators and their pollen is often too heavy to float in the air, causing allergic reactions. The plants to really look out for are those whose pollen is light and dusty enough to be transferred by the wind. However that is not a rule, as you will see from the list of allergy plants below. Also, when any flowers are brought into the confinement of indoors, they can be even more irritating.

Here is a list of some common garden plants that people with pollen allergies should try to avoid.

 

Őszirózsa
01. Őszirózsa

At the top of the list of allergy plants would be most of the plants in the Aster, or Daisy, family (Asteraceae). Even though most are not wind pollinated, many people with allergies are very sensitive to their pollen  Although hay fever symptoms can seem worse in the spring, with the emergence of new plants, it won’t end there. Even late season bloomers, like Asters, can be irritants.

Gipszum
02. Rózsás fátyolvirág

Baby’s Breath  (Gypsophila) is popular in cottage gardens and shows up in many florist bouquets. Although the flowers are small, they can pack a big punch of pollen. It may seem counter intuitive, but the double flowered variety is a better choice than the single flowered types. The double flowers are hybrids that have a low level of pollen. It also  helps that all those petals prevent the pollen from flying off.

Dália
03. Dália

A dália virágai elég feltűnőek ahoz, hogy rengeteg beporzó rovart odacsalogassanak, de ezek a virágok az  Asterek családjába tartoznak és így a pollenjük szénanáthás kitöréseket okozhatnak allergia esetén a nyár folyamán.
Ha a dáliák a  kedvenc virágai közé tartoznak legyen elővigyázatos, de azért vannak kivételek is köztük.  vannak hibridek amelyek szinte egyáltalán nem rendelkeznek pollennel. Ezek a tömöttebb virágú egyedek rengeteg szirommal és porzőszállal, amelyek később pollenmentes porzőkká alakulnak.

Százszorszép
04. Százszorszép

A margarétafélék családjába tartoző százszorszép közkedvelt és szerény növény, de ugyanakkor igan magas pollentartalommal rendelkezik, emiatt igen sok méhet láthatunk a közelükben. A pollent nema  szél szállítja, de az allergiával rendelkezőknek inkább azt tanácsoljuk, hogy kerüljék a közelséget ezzel a növénnyel.

Gerbera
05. Gerbera

Az Aster-ek családjának egyik legismertebbje a gerbera (Gerbera jamesonii). A látványos szépsége mellett meg kell említeni. hogy elegendő mennyiségű pollent termel ahhoz hogy elinduljon az orrfolyás, vagy tüsszögés. Legyen körültekintő mielőtt egy gerberacsokrot  bevisz a házba.

Kamilla
06. Kamilla

Ismét egy Aster-ek családjába növény a kamilla dupla problémát is jelenhet. Maguk a  növények állítják elő az irritáló pollent és a virágzatot használják tea késztéshez ami néhány allergizáló anyyagot is tartalmazhat.

Krizantém
07. Krizantém

Az Aster családhoz való kötődés  legfőképpen abban nyilvánul meg a krizantém esetén, hogy ez is allergán pollent termel, emaitt a közelükben az allergia időszaka akár késő őszig is eltarthat.

Parlagfű
08. Parlagfű

Az Aster családhoz való kötődés  legfőképpen abban nyilvánul meg a krizantém esetén, hogy ez is allergán pollent termel, emaitt a közelükben az allergia időszaka akár késő őszig is eltarthat.

Napraforgó
09. Napraforgó

A napraforgó virágának közepe is elárulja számunka milyen nagyszámú pollent szállít szanaszét a szél. Mivel a napraforgók nem illatozó növéynek, emaitt nem igazán tekintenek rájuk mint allergizálló növények.
Van néhány pollenmentes fajuk is mint az ‘Apricot Twist’ és a  ‘Joker’, amelyek hipoallergének mivel olyan nehéz a pollenjük, hogy a szél nem képes atokat szállítani

.

Allergizáló fák
10. Fák

Mivel nem csak kizárólag a a virágzó virágok a felelősek az allergiós tünetek megjelenése miatt a szezon elején érdemes egy kicsit megvizsgálnunk a fákat is. Sok fa egylaki ami azt jelenti, hogy van külön hímnemű és nőnemű virágzata. Ahhoz, hogy a pollen a a hímnemű virágról a nőnemű virágra jusson általában a szél lel kell utaznia ami az egyik leggyakoribb beporzási módszer.
Valójában nem a látványosan virágzó tavaszi fák váltjá ki az allergiás tüneteket, mivel a legtöbbjüknek igen nehéz a pollenje és emiatt a virágai a rovarcsalogatást választák a megporzásra. Néhány alergizáló fa amire érdemes figyelni:

Arizoniai ciprus, kőris, rezgő nyárfa, bükkfa, nyírfa, cédrusfa, szilfa, hegyi cédrus, tölgyfa, fűzfa.