Bizonyított tény: A kertészkedés jót tesz az immunrendszernek

Bizonyított tény: A kertészkedés jót tesz az immunrendszernek

A kertészkedés jót tesz az egészségnek

A kertészkedés segít abban, hogy legyen egy kertje, egy jól karbantartott terasza vagy erkélye, ugyanakkor jót tesz az egészségnek és a közérzetnek. A kertészkedésnek rengeteg előnyei vannak, erről olvashat a továbbiakban. Néhányuk ismert, míg mások szokatlanok, de a cikk elolvasása után garantáltan másképpen fog tekinteni a kertészkedésre. és imádni fogja a kapcsolatot a természettel

Amellett, hogy jó friss levegőn lenni, profitálhat a kertészkedés gyógyító erejéből. Számos tanulmány kimutatta, hogy a természetben, a természettel töltött idő jó hatással van az egészségre. Így azt is megjegyezhetjük, hogy a gyógyulófélben lévő betegek gyorsabban lábadoznak, ha erdők és fák környezetében vannak. Egyeseknek a vérnyomása csak attól javul, hogy a tájban gyönyörködhetnek.

Segít elűzni a stresszt

Tudományos bizonyíték van arra, hogy a kerti munka segít csökkenteni a kortizol nevű stresszhormon mennyiségét a véráramban. A kortizol nagy mennyiségben károsítja az immunrendszert, hízást okoz, károsítja a memóriát és növeli a depresszió, illetve a szívbetegség kialakulásának esélyét is. Napi 30 perc kertészkedés segíthet, hogy ennek a hormonnak a szintjét egészséges határok között tartsuk.

Javul a hangulata

Szakértők szerint minden természetben töltött tevékenység hatással a hangulatunkra és a kedvünkre. A kertészkedés jól ismert hatása, hogy képes elnyelni a stresszt és a szorongást. Tehát, ha valaki a nehéz életszakaszon megy át, gondoljon a kertészkedésre és vegye elő a kis szerszámokat.

Feltöltődik D-vitaminnal

Amikor kertészkedik, azt a szabadban teszi és éri a nap. Kap tehát egy jó adag D-vitamint, ami segít megvédeni a csontokat, erősíti az immunrendszert, és megtartja a jó közérzetet. Ne feledje magát megvédje a nap káros sugaraitól: viseljen napszemüveget, kalapot vagy sapkát és megfelelő napvédő krémet.

Kalóriát éget

A kertészkedés nem igazán hasonlít, egy aerobik órára, de egy óra kertészkedéssel 270 kalóriát égethet el. Sőt, miután a kert folyamatos karbantartást igényel, lehetővé teszi a rendszeres testmozgást. Szinte kikényszeríti!

A kertészkedés jót tesz testünknek és lekünknek is

A kertészkedés jót tesz testünknek és lekünknek is.

Megdolgozza az izmait

Minden mozdulatával, amit a kerti munka során tesz, erősíti izmait. Igaz, 30 percenként tartson egy kis szünetet, vagy átválthat egy másik feladatra, hogy elkerülje a merevséget és a fájdalmat.

Élvezni fogja a kert bio gyümölcseit, zöldségeit és friss fűszernövényeit

A betakarításkor, a zöldségek és gyümölcsök tápanyagokban gazdagok, leszedésük után napról napra egyre-többet veszítenek belőlük. De a kerti termények fogyasztásakor, Ön és egész családja kiélvezhetik a teljes tápanyagot. Ráadásul biztos lehet benne, hogy bio. Csak válasszon ökológiai vetőmagokat, természetes trágyát és kerülje el a növényvédő szereket.

A gyermekeivel is megszerettetheti a zöldségeket

Vonja be a gyerekeket is a kertészkedésbe, adjon nekik olyan feladatokat, amelyek megfelelnek a korosztályuknak és képességeiknek. Azzal, hogy részt vesznek a zöldségek, gyümölcsök növesztésében, meg akarják majd kóstolni és akár még ízleni is fog nekik

Csökkenti a kiadásokat

A pénz, illetve hiánya sokak életében okoz nagy mértékű stresszt, amely igencsak káros az egészségre. Mivel a kertészkedés során sok zöldséget és gyümölcsöt meg tudunk termelni magunknak ahelyett, hogy a boltban vásárolnánk meg, spórolási módszernek is kiváló. Ráadásul így pontosan tudni fogjuk, hogy egészséges, házi termesztésű ételek kerülnek az asztalunkra.